Produkt dnia

Zdrowe zupy z nutą jabłkową

Nasza kolejna propozycja to "Zupa porowo - jabłkowa" 

- 2 pory (lub jeden duży por i cebula)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 ziemniaki
- 2 jabłka
- 1 litr wody
- sól, pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- ok. 50-60 ml koncentratu jabłkowego
- łyżka masła klarowanego lub oleju
- posiekany szczypiorek lub koperek

Białe części pora kroimy w plasterki i ok. 5 minut dusimy na maśle (mieszamy by się nie przypaliło!)
Warzywa i jabłka kroimy w plasterki lub kawałki, zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz i gałkę. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 15-20 min. (Warzywa muszą być miękkie). Wszystko łączymy, miksujemy i dodajemy skoncentrowany sok jabłkowy. Całość podgrzewamy jeszcze ok. 10 minut. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy wodę i doprawiamy wg smaku. Posypujemy ulubionym zielonym dodatkiem, smacznego :-)

 

I nasza ulubiona zupa zwana "Pomidorówką inaczej"

- puszka pomidorów krojonych
- średniej wielkości cebula
- seler naciowy 4 łodygi
- 2 cm świeżego imbiru (lub 1 łyżeczka sproszkowanego)
- 0,5l rosołu (może być z kostki)
- 60-80 ml koncentratu jabłkowego
- 300-400 ml wody
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki śmietany 18%
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- posiekana "zielenina" (pietruszka, szczypiorek lub bazylia)

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać bardzo drobno pokrojony seler, starty imbir i pomidory z puszki. Dolać bulion i gotować 20-30 minut. Dodać koncentrat jabłkowy zmieszany z wodą. Można zmiksować na krem, można tylko delikatnie zlikwidować większe kawałki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Zdjąć z ognia, rozlać do salaterek. Podawać z „kleksem” śmietany, posypaną „zieleniną”.
 

płatności dotpay

© Copyrights 2014-2015, wszelkie prawa zastrzeżone przez Natjun

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

 

Sklep internetowy Shoper.pl