Produkt dnia

Śledzie z żurawiną

Doskonałe śledzie, które smakują nawet tym, którzy "za śledzikiem nie przepadają". Połączenie lekko słonego śledzia z wytrawną konfiturą żurawinową i kawałkami chrupiącej, słodkiej żurawiny suszonej to kompozycja doskonała i prosta w wykonaniu.

Potrzebne nam będzie:

  • 5 solonych filetów śledziowych
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 2-3 liście laurowe
  • 1/3-1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
  • 1-2 czerwone cebule
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 120g "Żurawina 105%" NATJUN
  • olej
  • ewentualnie: cukier, cynamon

Sposób wykonania:

  • Śledzie wymoczyć w wodzie do smaku (zależy od upodobań i śledzi - może wystarczy 4-5 godzin).
  • Pokroić na kawałki
  • Suszoną żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na kwadrans. Odcedzić.
  • Cebulę pokroić w kostkę (ok. 1 cm).
  • Na 3-4 łyżkach oleju podsmażyć przyprawy i po minucie dorzucić cebulę.
  • Dusić 5 minut. (Można dodać cukru i cynamonu).
  • Dodać odcedzoną żurawinę i konfiturę żurawinową, dobrze wymieszać.
  • W słoiczku przekładać na zmianę: warstwa śledzi, warstwa marynaty...
  • Zakończyć marynatą żurawinową.
  • Całość uzupełnić olejem by przykrył zawartość słoiczka.
  • Zamknąć i odstawić do lodówki na 3-4 dni.

Smacznego :-)

 

 

płatności dotpay

© Copyrights 2014-2015, wszelkie prawa zastrzeżone przez Natjun

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

 

Sklep internetowy Shoper.pl