Darmowa dostawa
DO DARMOWEJ WYSYŁKI (Przesyłka kurierska (DHL)) BRAKUJE 150,00 zł
Ciasto piernikowe z mascarpone i śliwką
Ciasto piernikowe z mascarpone

 

 

BISZKOPT:

5 jajek w temperaturze pokojowej

3/4 szklanki mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru

2 łyżki kakao

1 łyżka przyprawy do piernika

 

 

KREM Z MASCARPONE:

500 ml śmietanki kremowej min. 36%

250 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

 

POLEWA:

150 ml śmietanki kremówki 36%

100 g gorzkiej czekolady

Nie ma konieczności – można ciasto posypać cukrem pudrem.

 

DODATKOWO:

1 słoik NATJUN „Śliwka 205%” lub inne ulubione

 

Uwagi:

1. Foremka do pieczenia o wymiarach ok.25×35 cm lub tortownica Ø ok. 26cm. Dno wykładamy papierem do pieczenia.
2. W przepisie wykorzystujemy szklankę po pojemności 250 ml.
3. Jeśli ktoś lubi można ciasto nasączyć herbatą z rumem.

 

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.

Mąkę przesiać razem z kakao, proszkiem i przyprawą do piernika. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Do piany z białek porcjami dodawać cukier cały czas ubijając. Zmniejszyć obroty miksera i kolejno dodać żółtka. Porcjami dodać suche składniki i delikatnie mieszając połączyć z masą jajeczną. Gotowe ciasto wyłożyć do formy i wyrównać. Piec przez około 35-40 do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie części. Pierwszą warstwę posmarować powidłami.

Kremówkę ubić, dodać porcjami mascarpone i przesiany cukier puder. Wyłożyć na ciasto posmarowane powidłami, wyrównać i przykryć drugim plastrem ciasta. Włożyć do lodówki najlepiej  na całą noc. Przed podaniem podgrzać kremówkę, dodać kawałki czekolady i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Posmarować wierzch ciasta i udekorować wg uznania.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl