Darmowa dostawa
DO DARMOWEJ WYSYŁKI (Przesyłka kurierska (DHL)) BRAKUJE 150,00 zł
Marynata herbaciana do mięsa
Marynata herbaciana do mięsa

Z pewnością wielu z Was marynuje mięso przed grillowaniem czy pieczeniem. Większość marynuje je w ulubionych przyprawach i oleju.

Czy wiecie, że do sporządzenia marynaty możecie wykorzystać czarną herbatę? Mocny herbaciany napar sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste!

Herbata najlepiej sprawdzi się w przypadku wieprzowiny i wołowiny. Chociaż my wypróbowaliśmy tę marynatę również do przygotowania podudzi z kurczaka a nawet tofu! Bardzo ciekawe w smaku!

Namawiamy Was do eksperymentów - nie potrzeba do tego zbyt wielu produktów i narzędzi 😊 

  1. Na początku przygotuj napar z 4 łyżek czarnej herbaty (lub 5-6 torebek) i 250 ml wody.
  2. Herbatę wymieszaj z 1/3 szklanki brązowego cukru oraz zestawem wybranych przypraw.
  3. Koniecznie dodaj do marynaty 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny!
  4. Oczyszczone z błon mięso i pokrojone w kawałki włóż do miski i zalej herbatą. Zrób to w sposób by mięso całkowicie było przykryte marynatą (możesz uzupełnić wodą)
  5. Marynuj kilka godzin a najlepiej przez całą noc.
  6. Następnego dnia wyjmij ją z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem

 Ciesz się smakiem 😊

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl