Darmowa dostawa
DO DARMOWEJ WYSYŁKI (Przesyłka kurierska (DHL)) BRAKUJE 150,00 zł
Rollsy cynamonowe z Morelą 125%
Rollsy cynamonowe z Morelą 125%

Mocno cynamonowe, słodkie, drożdżowe cynamonki są ulubionym dodatkiem do herbaty chyba wszystkich, którzy tych ciastek próbowali. Podczas pieczenia pachnie w całym domu więc chętnych do skosztowania nie zabraknie :-)

 

Składniki (na ok. 20 sztuk):

Zaczyn:
- 40g drożdży świeżych lub 16g suszonych
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 6 łyżek ciepłego mleka (mleko odliczyć od szklanki mleka z ciasta)

Ciasto:
- mąka pszenna 500 g
- mleko ciepłe 250 ml
- cukier 5-6 łyżek
- masło 100 g
- jajko
- sól szczypta

Dodatkowo:
- konfitura NATJUN „Morela 125%”
- cukier brązowy 3-4 łyżki
- cynamon ilość wg uznania

 

1. Podgrzewamy szklankę mleka. Do przygotowania zaczynu bierzemy z tego 6 łyżek, dodajemy drożdże, cukier i mąkę, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce.

2. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.

3. W misce mieszamy składniki na ciasto: mąkę, cukier, letnie mleko, jajko, sól oraz zaczyn. Zagniatamy, dodajemy roztopione masło (pozostawiając ok. 4 łyżek masła na później) i ponownie wyrabiamy ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

4. Blat/stolnicę podsypujemy mąką i wykładamy ciasto. Cienko wałkujemy - staramy się nadać kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto smarujemy pozostałym masłem, posypujemy brązowym cukrem a następnie cynamonem.
Rozsmarowujemy cienką warstwę konfitury.

5. Zwijamy w rulon (dosyć ciasno) zaczynając od dłuższego boku. Kroimy na plastry grubości ok 2-3 cm.

6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ciastka w odstępach ok. 2-3 cm.

7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut (do zarumienienia).

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem :-)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl