Darmowa dostawa
DO DARMOWEJ WYSYŁKI (Przesyłka kurierska (DHL)) BRAKUJE 150,00 zł
Semifreddo z konfiturą
Semifreddo z konfiturą

Wielką zaletą tego włoskiego deseru jest łatwość przygotowania i trudno go zepsuć. Nic tu nie trzeba wyrabiać, nic nie wyrasta i nic nie opada 😊 I zawsze smakuje - zwłaszcza w upalne dni! 

 

Składniki:

- 0,5 l schłodzonej śmietanki kremówki

- 10 dag bez (można pominąć)

- 15 dag konfitury NATJUN (u nas „Wiśnia” ale używaliśmy też „Jagodę Kamczacką” i „Śliwkę”

- 1 duże jajko

- 3 łyżki cukru pudru

- łyżeczka esencji waniliowej (ewentualnie cukier wanilinowy)

- szczypta soli

 

Przygotowanie:

  1. Bezy pokrusz. Zamiast bez można dodać swoje ulubione dodatki: rodzynki, orzechy, pokruszone ciastka….
  2. Jajko umyj, sparz, oddziel żółtko od białka. W jednej misce utrzyj żółtko wraz z 2 łyżkami cukru pudru i esencją waniliową na puszystą masę.
  3. Białko ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj łyżkę cukru pudru, ubijaj jeszcze przez około minutę.
  4. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
  5. Masę żółtkową połącz delikatnie z ubitą śmietaną i pianą białkową.
  6. Do masy dodaj pokruszone bezy i konfiturę i delikatnie przemieszaj (nie mieszaj bardzo dokładnie!)
  7. Keksówkę lub inną foremkę wyłóż folią spożywczą, napełnij masą, wstaw do zamrażalnika na ok. 2-3 godziny.

!!! Jeśli dodałeś bakalie lub ciastka przemieszaj masę po godzinie by dodatki nie opadły na dno.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl