Darmowa dostawa
DO DARMOWEJ WYSYŁKI (Przesyłka kurierska (DHL)) BRAKUJE 150,00 zł
Wielkanocny mazurek z konfiturą
Wielkanocny mazurek z konfiturą

Składniki:

NA SPÓD:
- 2 żółtka
- 1 cukier waniliowy 16g 
- 100g miękkiego masła
- 120g cukru
- 250g mąki pszennej

WIERZCH:
- 2 białka
- 1 słoiczek ulubionej konfitury NATJUN (u nas Śliwka 205%)
- 50g mielonych migdałów lub wiórków kokosowych (można pominąć)
- 120g cukru
- łyżeczka dowolnej skrobi (ziemniaczanej, kukurydzianej lub z tapioki)

Dodatkowo: polewa czekoladowa i bakalie do dekoracji.

 

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na spód zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 40 minut.

Formę okrągłą o średnicy 25 cm (lub kwadratową 25x25cm) posmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, mąką lub kaszką manną. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim przygotowaną formę. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni bez termoobiegu). Piec przez około 25 minut (do lekkiego zrumienienia).

Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe ciasto, posmarować konfiturą. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180C na funkcji góra-dół.

 

Białka ubić na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać skrobię, migdały i wymieszać.

Masę bezową wyłożyć na ciasto i wstawić do piekarnika. Piec około 20-25 minut do momentu, kiedy  beza lekko się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

Udekorować wg uznania 😊

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl