Darmowa dostawa
DO DARMOWEJ WYSYŁKI (Przesyłka kurierska (DHL)) BRAKUJE 150,00 zł
Murzynek ze "Śliwką 205% owoców" - bezglutenowy
Murzynek ze "Śliwką 205% owoców" - bezglutenowy

Składniki:

- 1,5 szkl. ugotowanych buraków
- 0,5 szkl. obranego jabłka
- 3 łyżeczki stewii (lub innego słodzidła)
- 3 łyżki miodu NATJUN
- 1 mała łyżeczka sody
- 1 szkl. mąki gryczanej niepalonej
- 0,5 szkl. mąki ryżowej białej
- 0,5 szkl. mąki ryżowej pełnozioarnistej
- 0,5 szkl. oleju kokosowego
- 0,5 – 1 szklanka mleka roślinnego lub zwykłego
- 3 łyżki "Jabłko 400% Sok" Natjun
- 3 łyżki "Śliwka 205%" Natjun
- 2 łyżki karobu lub kakao
- można dodać garść rodzynek

Sposób przygotowania:

Jabłko i buraczki trzeba zetrzeć na tarce (średniej wielkości wiórki). Wszystkie suche składniki mieszamy. Dodajemy mokre składniki (buraczki i jabłka bez soku!) i dokładnie mieszamy.
Ciasto ma mieć gęstą konsystencję, którą da się wylać do formy (taką jak jeszcze ciepły, ugotowany budyń). Dlatego regulujemy ilość dodawanego mleka w zależności od gęstości ciasta.
Formę (średnica ok. 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem i ewentualnie dopiekamy (czas pieczenia zależy od wielkości formy i grubości ciasta).
Wystudzone dekorujemy bądź polewą z gorzkiej czekolady, bądź lukrem czy też posypujemy cukrem pudrem.

Uwagi:

Ciasto można przygotować z upieczonym patatem, dynią, marchewką, selerem czy też całość zastąpić jabłkiem.

Można użyć też zwykłego cukru - ilość trzeba samemu wyregulować ponieważ każdy z nas lubi inną słodycz w ciastach.

Ciasto można przełożyć ulubioną konfiturą, kremem budyniowym itd...

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl