Produkt dnia

Kruche ciasto z wiśniami

Szybki, kruche ciasto, które zrobicie nawet jeśli akurat goście staną w drzwiach :-)

Ciasto nie jest zbyt słodkie. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie to może konfiturę zmieszać z cukrem, miodem, lub zwyczajnie - zrobić słodszą kruszonkę. Ciasto pyyyysznie smakuje jeszcze ciepłe, podane z lodami! (zamiast wiśni można użyć śliwek).

ciasto z wiśnią 250

Składniki:

  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 1 jajko
  • 500g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 słoiczki konfitury Natjun "Wiśnia 250% owoców"
  • płatki migdałowe lub wiórki kokosowe (ok. 50g)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę
  • Ucierając dodać jajko i skórkę cytrynową.
  • Do masy maślanej dodać kilka łyżek przesianej mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia.
  • Pozostałą mąkę sypać i palcami szybko robić kruszonkę.
  • Przygotować tortownicę o średnicy ok. 25cm (wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką lub mąką).
  • Wyłożyć połowę kruszonego ciasta i lekko docisnąć.
  • Wyłożyć konfitury.
  • Pozostałe ciasto wymieszać z płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi i wyłożyć na warstwę wiśni.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40-50 minut w 170-180 stopniach C.
  • Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
 

 

płatności dotpay

© Copyrights 2014-2015, wszelkie prawa zastrzeżone przez Natjun

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

 

Sklep internetowy Shoper.pl