Produkt dnia

Ciastka ze "Śliwką 205% owoców"

Składniki:

- 60 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 12 łyżek oleju
- 10 łyżek mleka
- 15 dag cukru
- cukier waniliowy
- 30 dag twarogu waniliowego
- „Śliwka 205% owoców” lub „Wiśnia 250% owoców”
- 5 dag cukru pudru

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i sodę. W środku zrobić wgłębienie, wlać olej i mleko, wsypać cukier i cukier waniliowy. Zagniatać ciasto dodając po łyżce twarogu. Wyrobić aż będzie gładkie.

Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinać takie kształty, które ostatecznie chcemy uzyskać po złożeniu (krążki – uzyskamy „pierożki, kwadraty – uzyskamy trójkąty lub prostokąty, długie trójkąty do rolowania – uzyskamy rogaliki itd.) Na wyciętych kształtach nakładać wybraną konfiturę, brzegi zwilżyć wodą, złożyć na pół i brzegi ścisnąć widelcem. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 200°C. Czas pieczenia zależy od kształty ciasteczek (grubość ciasta) i wynosi ok. 15-20 minut.

Po upieczeniu można polukrować, posypać cukrem pudrem, udekorować polewą czekoladową. Można też przed upieczeniem posypać grubym cukrem.

UWAGA! W Wersji Bardzo szybkiej możemy użyć gotowego ciasta francuskiego! Smacznego :-)

 

płatności dotpay

© Copyrights 2014-2015, wszelkie prawa zastrzeżone przez Natjun

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

 

Sklep internetowy Shoper.pl