Darmowa dostawa
DO DARMOWEJ WYSYŁKI (Przesyłka kurierska (DHL)) BRAKUJE 150,00 zł
Zdrowe dodatki do herbaty - część 2: Syrop z mniszka lekarskiego
Zdrowe dodatki do herbaty - część 2: Syrop z mniszka lekarskiego

Bogactwo jakie znajdziemy w "mniszkowym miodzie" to:

- witaminy z grupy B - korzystnie wpływają na układ nerwowy; wspomagają pracę wątroby i nerek w usuwaniu toksyn z organizmu;
- witaminy: A, C i D - niezbędne do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego i kostnego;
- garbniki, które mają działanie przeciwzapalne, przeciwświądowe i znieczulające skórę. Mają także właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu zwalczają infekcje zapalne np. gardła;
- minerały takie jak potas, magnez, krzem, żelazo, które wspomagają pracę układów: odpornościowego, nerwowego, pokarmowego;
- flawonoidy - opóźniają proces starzenia, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby układu krążenia;
- triterpeny - obniżają poziom cholesterolu we krwi; są środkiem przeciwwirusowym, przeciwbólowym i przeciwgrzybiczym;
- inulina - nietrawiony przez ludzkie enzymy błonnik odpowiedzialny za niski poziom cukru we krwi; chroni jelita przed infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy;
- kwas krzemowy - poprawia wygląd skóry: łagodzi wszelkie podrażnienia, wypryski, rany i świąd;
- ze względu na bogactwo witaminy C i magnezu wypłukiwanego przez kawę powinni się nim zainteresować nałogowi „kawosze”. Może przy okazji porzucą kawę i wpadną w objęcia herbat ;-)

Skąd wziąć ten specyfik? Można kupić gotowy ale my zachęcamy: „zrób go samemu!”

My rozkoszujemy się tym specyfikiem już od kilku lat bowiem zrobienie go jest niezwykle proste:

Składniki: 250-300 główek kwiatostanu mniszka lekarskiego, 2-3 cytryny, 1 kg cukru

Zebrane kwiatki muszą postać jakiś czas (u nas ok. godziny) żeby wszelkiego rodzaju żyjątka zdążyły uciec przed gotowaniem. Najlepiej pozostawić kwiaty przed wejściem do domu, w cieniu. po tym czasie należy z kwiatów usunąć resztki łodyg i zielonych listków. Uzyskane płatki moczymy w zimnej wodzie i zostawiamy tak przez 3-4 godziny. Następnie gotujemy ok. 15min. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryn (lub pokrojone na cząstki całe cytryny) i wyłączamy gaz. Taki wywar (po wystudzeniu) wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Potem przecedzamy przez potrójną gazę, do płynu porcjami wsypujemy 1kg cukru i gotujemy 2 godziny bez przykrycia, na małym ogniu. Czas gotowania może się różnić o 0,5 godziny w zależności od tego w jakiej ilości wody namoczy się płatki, czy dodamy sok z 2 czy z 3 cytryn. Generalnie gotuje się ok. 2 godzin lub 2,5 tak, by utworzył się gęsty syrop (miód). Następnie gorący rozlewamy do słoiczków, zakręcamy, ustawiamy słoiczki do góry dnem i czekamy do wystudzenia, by odłożyć na półkę ze skarbami :-)

UWAGI:

  1. Kwiaty mniszka najlepiej zbierać w kwietniu /maju. Są wtedy dojrzałe i nie mają charakterystycznego posmaku goryczy. Należy zbierać je w słoneczny dzień, przed południem, kiedy kwiaty są najbardziej otwarty. Zebrane w ten sposób płatki mają najwięcej smaku i aromatu.
  2. Zebrane kwiatki stawiamy w koszyku lub wysypujemy na papier/tacę na ok. 30 minut (w cieniu) żeby wszelkiego rodzaju żyjątka zdążyły uciec przed gotowaniem.
  3. Najlepiej zbierać kwiaty rosnące na łąkach. Nie zbieramy kwiatów rosnących przy drogach oraz na polach ze względu na ryzyko, że są skażone pestycydami.
  4. Gotowego syropu nie przechowujemy w lodówce ponieważ bardzo szybko syrop skrystalizuje.

Smakuje jak miód więc tak samo można go spożywać: albo łyżeczką, albo jako dodatek do letniej herbaty lub jako polewa do naleśników :-) Na zdrowie!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl